Η παρούσα έκδοση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους φορείς της Βιομηχανίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα στις εταιρικές και δημοσιογραφικές διοικήσεις των οργανισμών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάθε είδους, θεματικού πλαισίου, μεγέθους και τεχνολογικής ενσωμάτωσης που διανέμουν περιεχόμενο μέσω δικτυακών εφαρμογών και πλατφορμών.
Το εγχειρίδιο ενισχύει την τεκμηρίωση και υποστηρίζει την ανάγκη αυτορρύθμισης με ηθικά και ποιοτικά πρότυπα για τη δεοντολογική διακυβέρνηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ένα Σύστημα Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας, το οποίο μπορεί να δώσει... Περισσότερα
Η παρούσα έκδοση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους φορείς της Βιομηχανίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα στις εταιρικές και δημοσιογραφικές διοικήσεις των οργανισμών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάθε είδους, θεματικού πλαισίου, μεγέθους και τεχνολογικής ενσωμάτωσης που διανέμουν περιεχόμενο μέσω δικτυακών εφαρμογών και πλατφορμών.
Το εγχειρίδιο ενισχύει την τεκμηρίωση και υποστηρίζει την ανάγκη αυτορρύθμισης με ηθικά και ποιοτικά πρότυπα για τη δεοντολογική διακυβέρνηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ένα Σύστημα Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας, το οποίο μπορεί να δώσει μια εποικοδομητική απάντηση στις προκλήσεις της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης. Σε αυτό περιλαμβάνεται επίσης ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης για τη συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Το πρώτο μέρος περιγράφει το σημερινό περιβάλλον, τα προβλήματα και τους κινδύνους για τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Συζητά τις ευρωπαϊκές πολιτικές πρωτοβουλίες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου, τα ρυθμιστικά καθεστώτα στο οικοσύστημα των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και τις ψηφιακές πλατφόρμες, τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η παραπληροφόρηση, η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, και τους κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης και, συνεπώς, για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη.
Το δεύτερο μέρος της θεματικής και εννοιολογικής πλαισίωσης εξετάζει την ίδια την έννοια της ηθικής διακυβέρνησης και τη σχέση μεταξύ των αυτορρυθμιζόμενων ηθικών πλαισίων και του ήπιου δικαίου. Περιλαμβάνεται επίσης η εξέταση των εννοιών της δεοντολογίας των μέσων ενημέρωσης και ιδίως της δημοσιογραφίας.
Βάσει των δύο πρώτων μερών, τα οποία θέτουν την αιτιολόγηση και την ανάλυση της ηθικής διακυβέρνησης των μέσων ενημέρωσης σε θέματα οργανωτικής διαχείρισης, τα μέρη τρία και τέσσερα παρέχουν μια επισκόπηση των υφιστάμενων πρακτικών τέτοιων εφαρμογών και το τέταρτο μέρος προσφέρει ένα λεπτομερές, αλλά ευέλικτο, πλαίσιο που μπορούν να υιοθετήσουν οι οργανισμοί.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ορισμένες από τις σημαντικές πρωτοβουλίες διασφάλισης ποιότητας του κλάδου των μέσων ενημέρωσης και τα διεθνή πρότυπα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για τη διακυβέρνηση των μέσων ενημέρωσης. Καθένα από τα Διεθνή Πρότυπα είναι επιθεωρήσιμο και ορισμένα πιστοποιούνται από ανεξάρτητους διαπιστευμένους φορείς, καθώς αποτελούν απόδειξη της συμμόρφωσης με τις αρχές της κοινωνικής ευθύνης.
Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται προτάσεις για την υιοθέτηση της ηθικής διακυβέρνησης, ο τρόπος θέσπισης ηθικών προτύπων και το σκεπτικό του Προτύπου "ήθος", ενός Συστήματος Διαχείρισης Ηθικής και Ποιότητας (EMGMS ethos), καθώς και τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για ηθική αυτορρύθμιση εκ σχεδιασμού και εξ ορισμού. Περιλαμβάνονται μέθοδοι ελέγχου ποιότητας περιεχομένου και συμμόρφωσης με τα πρότυπα δεοντολογίας, προτάσεις αναβάθμισης της δημοσιογραφικής επάρκειας και καλές πρακτικές για την αλληλεπίδραση με το κοινό. Λιγότερα