«Μερικές φορές έρχεται κάτι απρόβλεπτο, κάτι που κανείς δεν περιμένει, μια καταστροφή, όπως αυτή της Σμύρνης, και εκεί δεν ξέρεις τι να κάνεις».
Με δυο ετερόκλητα κείμενα που συνυπάρχουν σε ένα κοινό θεατρικό έργο με τον τίτλο Η Μικρή Ασία ο Ανδρέας Φλουράκης αναφέρεται στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Kαταστροφή. Το πρώτο κείμενο περιλαμβάνει τέσσερις μονολόγους σύγχρονων εφήβων, με τον υπότιτλο «Μικρή Χώρα Έναν Αιώνα Μετά», και το δεύτερο, μικρές πολυφωνικές σκηνές με τον υπότιτλο «Δύο Χώρες», το οποίο αναδεικνύει ένα σχεδόν άγνωστο ιστορικό γεγονός, τη διάσωση ύστερα από την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου οκτακοσίων είκοσι πέντε... Περισσότερα
«Μερικές φορές έρχεται κάτι απρόβλεπτο, κάτι που κανείς δεν περιμένει, μια καταστροφή, όπως αυτή της Σμύρνης, και εκεί δεν ξέρεις τι να κάνεις».
Με δυο ετερόκλητα κείμενα που συνυπάρχουν σε ένα κοινό θεατρικό έργο με τον τίτλο Η Μικρή Ασία ο Ανδρέας Φλουράκης αναφέρεται στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Kαταστροφή. Το πρώτο κείμενο περιλαμβάνει τέσσερις μονολόγους σύγχρονων εφήβων, με τον υπότιτλο «Μικρή Χώρα Έναν Αιώνα Μετά», και το δεύτερο, μικρές πολυφωνικές σκηνές με τον υπότιτλο «Δύο Χώρες», το οποίο αναδεικνύει ένα σχεδόν άγνωστο ιστορικό γεγονός, τη διάσωση ύστερα από την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου οκτακοσίων είκοσι πέντε Ελλήνων και Αρμενίων από ένα ιαπωνικό πλοίο.
Ο Ανδρέας Φλουράκης, με το νέο θεατρικό έργο του, συνδέει την Ιστορία με το σήμερα, με έναν ξεχωριστό τρόπο, θίγοντας παράλληλα σημαντικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Το πλοίο της διάσωσης Τοκέι Μαρούθα αποτελέσει μια ιδανική πολιτεία εν πλω. Ισονομία, ισότητα, ισοπολιτεία, ανεξιθρησκεία, αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, σεβαστές ελευθερίες, ίσα δικαιώματα, σεβασμός του διαφορετικού που συνεισφέρει στον πολιτιστικό πλούτο της κοινότητας κυριαρχούν, διδάσκουν, ευαισθητοποιούν.
Λιγότερα