Το βιβλίο αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των οικογενειών των ατόμων με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) μέσω των σύγχρονων επιστημονικών θεωρητικών προσεγγίσεων.
Η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του επιπολασμού των ΔΑΦ σε διεθνές επίπεδο, συνεπάγεται τη συνακόλουθη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που βιώνουν τις επιδράσεις της ύπαρξης ενός αυτιστικού μέλους στους κόλπους τους. Στην παρούσα ανασκόπηση υιοθετούμε την προοπτική των οικογενειακών συστημάτων η οποία αντιλαμβάνεται τα άτομα ως διασυνδεδεμένα τμήματα ενός ενιαίου συστήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ιδιαίτεροι τρόποι με τους οποίους η ύπαρξη ενός παιδιού με ΔΑΦ επηρεάζει... Περισσότερα
Το βιβλίο αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των οικογενειών των ατόμων με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) μέσω των σύγχρονων επιστημονικών θεωρητικών προσεγγίσεων.
Η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του επιπολασμού των ΔΑΦ σε διεθνές επίπεδο, συνεπάγεται τη συνακόλουθη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που βιώνουν τις επιδράσεις της ύπαρξης ενός αυτιστικού μέλους στους κόλπους τους. Στην παρούσα ανασκόπηση υιοθετούμε την προοπτική των οικογενειακών συστημάτων η οποία αντιλαμβάνεται τα άτομα ως διασυνδεδεμένα τμήματα ενός ενιαίου συστήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ιδιαίτεροι τρόποι με τους οποίους η ύπαρξη ενός παιδιού με ΔΑΦ επηρεάζει τα μέλη της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των γονιών και ειδικότερα των αδελφών αποτελεί τον κύριο στόχο της παρόντος βιβλίου.
Επιπλέον, το βιβλίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων θεραπευτών –ψυχολόγων, ιατρών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών– και εκπαιδευτικών, αλλά και του γενικότερου κοινωνικού συνόλου, αναφορικά με τις ανάγκες υποστήριξης όλων των οικογενειακών μελών και ειδικότερα των τυπικώς αναπτυσσόμενων αδελφών ατόμων με ΔΑΦ, με στόχο την ανάπτυξη κατάλληλων υποστηρικτικών παρεμβάσεων, αλλά και την πρόληψη εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Λιγότερα